Een geweldig kind

Een geweldig kind!

Als je haar ziet spelen en lachen, word je helemaal blij. Ze is lief voor de hond en helpt mee met afruimen. Ze draagt het liefst roze sokken. Wat een geweldig kind! (en, o ja, ze heeft Downsyndroom). 

Wat is Down?

Downsyndroom wordt in de wetenschap ook vaak Trisomie-21 genoemd. Het wordt veroorzaakt doordat bij de bevruchting het chromosoom 21 in een deel van de cellen in drievoud voorkomt in plaats van in tweevoud. Daardoor ziet iemand met het syndroom er een beetje anders uit, heeft vaak een (licht) verstandelijke beperking en heeft vaak diverse medische problemen zoals hartfalen of schildklierafwijkingen. 

De meest bekende uiterlijke kenmerken van Down zijn de amandelvormige ogen, een grotere tong, dun en sluik haar, lichaamslengte van meestal niet meer dan 1m65.

Vooroordelen

Vroeger bestonden er veel vooroordelen over mensen met Down. Ze werden gezien als ‘gek’ en werden vaak weggestopt in ziekenhuizen en inrichtingen. Gelukkig is er in de media steeds meer positieve aandacht voor en is de informatie over de mogelijkheden van mensen met Down verbeterd. Hierdoor hebben kinderen met het syndroom nu betere kansen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt.

Er zijn ook veel mensen die denken dat iedereen met het Syndroom van Down altijd lief en vrolijk is. Ook dat is echter niet waar. Hoewel hun beleving wellicht wat kinderlijker is dan van de gemiddelde volwassene, hebben mensen met Downsyndroom emoties net als iedereen en zijn ze dus ook gewoon af en toe boos, verdrietig of chagrijnig. 

Onbekende ontwikkeling

Wanneer ouders te horen krijgen dat hun kind Down heeft is dat meestal een grote schok. Omdat het tegenwoordig al vrij snel tijdens de zwangerschap is vast te stellen, kiezen sommige mensen ervoor om abortus te laten plegen. Anderen maken zich grote zorgen over de gezondheid en ontwikkeling van hun kind. Dat is niet gek want de zorg voor een kind met Down is meestal intensiever en langduriger dan voor kinderen zonder het syndroom. 

Toch blijken heel veel kinderen met Down zich uitstekend te kunnen ontwikkelen tot redelijk zelfstandige volwassenen. Helaas kun je de snelheid en de mate waarin het kind zich zal ontwikkelen vooraf niet voorspellen. Dit zijn globaal de cijfers:


cijfers

Samen zingen

Een kind met Down is dus wel anders maar niet leuker of stommer, beter of slechter dan een ander kind. De liefde is er niet minder om. Kijk maar eens naar deze video (tip: houd de tissues bij de hand)

https://youtu.be/Biex1XR_mpo

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je hulp nodig, neem dan gerust contact met ons op.
 

Bron: TNO