Donderwolken?

lonely

De laatste tijd merk je aan je puber dat ‘ie somber is, er minder vaak op uit gaat en zich vaak terugtrekt in zijn kamer. Jij en je partner voelen aan alles; hij zit niet lekker in zijn vel. Hoe kunnen jullie daar mee omgaan?

Het is goed om te weten dat veel jongeren zich niet altijd happy voelen. De puberteit doet vanalles met hun hormonen en er komt veel op hen af. Is het meer dan zomaar een stemmingswisseling, dan heeft je puber misschien last van een stevige dip. Eén op de vijf jongeren heeft hier last van. Houden de somberheidsklachten voor een langere periode aan? Dan is er misschien wel sprake van een depressie. Dat komt voor bij één op de 20 jongeren.

  • Misschien voel je je als ouders snel machteloos in zo’n situatie. Er zijn een aantal dingen die jullie kunnen doen:
  • Praat met je kind over zijn gevoelens. Pak dit in eerste instantie niet te zwaar aan en probeer vooral te luisteren naar je kind.
  • Heb je het idee dat er sprake is van serieuze klachten? Maak dan een afspraak met de huisarts. De huisarts kan jullie zoon of dochter op basis van de specifieke problemen doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp.
  • Vertel je kind dat veel jongeren zich hetzelfde voelen als; hij is niet alleen en het is niet iets waarvoor je je moet schamen.
  • Probeer binnen jullie gezin positiviteit op een leuke manier terug te laten komen. Geef ieder gezinslid een schriftje en spreek af dat iedereen elke avond daarin drie dingen opschrijft waar hij / zij dankbaar voor is. Het is een makkelijke oefening die zorgt voor positieve gedachten voor het slapen gaan.
  • Stimuleer beweging binnen jullie gezin. Beweging en sport zorgen voor de aanmaak van een geluksstofje (FEA) in de hersenen en dus voor positievere gevoelens.

Ook als ouders sta je er niet alleen voor. Bespreek jullie situatie met familie en vrienden of laat je informeren door deskundigen.

Wil je meer informatie lezen over dit onderwerp? Bezoek dan Depressie.nl, 113.nl, Iedereenisanders.nl en Gripopjedip.nl.

Hulp nodig of vragen?