Uw kind en seks

condoms

Daar staat je 18-jarige voor je neus met de mededeling dat de hele vriendengroep samen een week op vakantie gaat. Eigenlijk wil je jouw kind ook best laten gaan, maar wel graag verantwoord. Wat weet jouw kind eigenlijk over risico’s? Over veiligheid, alcoholgebruik, over waar ze heen kunnen voor hulp? Natuurlijk: je maakt afspraken met elkaar. Maar geef je ook condooms mee? Je kind is daar toch veel te jong voor? En als je het wel doet, wat voor signaal geef je daarmee af? Heb je het eigenlijk wel ooit over de bloemetjes en bijtjes gehad met je kind?

Als je het zo vlak voor een vakantie ineens nog over seks en veilig vrijen moet hebben met je kind, dan ben je aan de late kant. Voor zowel jou als je kind is het fijner om het daar in een eerder stadium al over te hebben. Moeilijk? Gebruik bij de seksuele opvoeding van je kind de LOVE-regel:

  • Let op je kind: vrienden, hobby's, websites. Weet waar je kind mee bezig is, dat is nog leuk ook
  • Open communicatie: opvoeden gaat niet alleen over regels stellen, maar ook over het gesprek met je kind. Nodig je kind met open vragen uit tot een gesprek.
  • Voorbeeld geven: kinderen zullen zich eerder gedragen naar wat ze hun ouders zien dóen, dan naar wat hun ouders zeggen. En dat begint al heel jong
  • Er zijn: maak tijd voor je kinderen. Als je samen dingen doet, ontstaan je de beste gesprekken.

O, en over die condooms; het is wel verstandig om te zorgen dat ze die bij zich hebben. Ook al zijn ze helemaal niet van plan om die nodig te hebben.

Meer tips voor ouders over de seksuele opvoeding vind je op www.uwkindenseks.nl. Je kind zelf kan terecht op www.sense.info waar alle betrouwbare informatie over seks en soa’s te vinden is.

Soaids logo

Hulp nodig of vragen?