4 agenda’s, 1 gezin, hoe dan?

familywalk

Kinderen in de basisschoolleeftijd hebben zo hun eigen agenda. Sportclubs, kinderfeestjes, studiedagen op school: het lijkt wel alsof je als vader of moeder ineens 4 levens leidt, in plaats van 1. Natuurlijk komt het grootste deel van de organisatie van dit alles op jullie als ouders neer, of op jou in je eentje. En om te voorkomen dat je kind na de voetbaltraining anderhalf uur staat te verkleumen bij het hek, is het maar wát belangrijk dat jullie als gezin met elkaar in verbinding staan! Maar hoe doe je dat, tussen alle heisa door?

Bespreek de week

Prik een moment in de week om de komende week door te spreken. Wie moet wanneer waarheen? Is het brengen en halen geregeld? Heb ik nog oppas nodig? Schrijf alles op op een groot bord op de koelkast of in de gang. Zo kan iedereen zien wat er is afgesproken.

Het lijkt wel vergaderen, maar gelukkig kun je het zelf leuk maken. Ten eerste door deze bespreking altijd te doen zonder televisie en telefoons. Zo wordt het echt even een moment voor jullie. Ook kinderen kunnen prima meedoen, bijvoorbeeld door tijdens de bespreking alles vast te leggen op een planbord. Je kunt daarvoor ook samen met je kinderen activiteitenkaartjes en poppetjes van ieder gezinslid knutselen die je vervolgens op het bord hangt.

Pak je kans

Als je een partner hebt, betekent in goede verbinding staan ook dat je tijd voor elkaar moet nemen. Als je toch aan het organiseren bent, plan dan meteen een avondje voor jullie samen in. Buitenshuis met de oppas thuis, of gewoon samen op de bank met een filmpje!

De techniek staat voor niets

Ook handig: maak gebruik van de techniek. Bijvoorbeeld door samen een online agenda te delen waarin je de afspraken en herinneringen kunt zetten. Of, bij iets oudere kinderen, door een gezins-groepsapp aan te maken. Daarin kun je behalve de afspraken soms ook leuke foto’s delen van wat je meemaakt. Ook op die manier blijf je met elkaar verbonden!

En oja, toch verkeerd verbonden? Dan probeer je het gewoon opnieuw.

Hulp nodig of vragen?