Lekker rustig of ineens zo stil?

moving out

Jarenlang was het een soort duiventil bij jullie thuis: iedereen liep in en uit naar werk, sport, school en vriendenclubs. Maar na een paar keer knipperen met je ogen is er van in én uit niet zoveel meer over: het is alleen nog maar uit. Kortom: jullie zijn weer met z’n tweeën of als je geen partner hebt, ben je weer alleen.

Eindelijk?

Heel lang geleden waren het jullie tropenjaren. De kinderen waren nog klein en de nachten dat je doorsliep kon je op één hand te tellen. Toen keek je al wel eens uit naar dit moment: wat moet dat heerlijk zijn als ze hun eigen plek hebben en voor zichzelf zorgen!

Rust?

Daarna kwam de taxi-jaren. Het leek alsof je alleen maar bezig was iedereen van én naar z’n hobby’s en verplichtingen te brengen. En zelf eens een avondje weg? Dat kon alleen als het je lukte om een oppas te vinden, want hoewel die kinderen natuurlijk al best zelfstandig waren: er zijn grenzen. Wat zou het fijn zijn om weer tijd voor jezelf te hebben straks!

Gezelligheid?

Er volgde nog een uitdaging: de strijd-jaren. Tijdens de puberteit van je kinderen viel je van de ene in de andere ruzie en verzuchtte je regelmatig hoe ondankbaar je kinderen waren voor al die moeite die je voor ze deed: ‘Het is hier geen hotel!’ Ja, als ze uit huis zouden zijn zou het weer een stuk gezelliger worden: een beetje afstand doet immers wonderen.

Kracht van tegenpolen

En nu is het zover. Je hebt je slaap weer terug. Je hebt weer tijd voor jezelf. En inderdaad: als de kinderen langs komen is het echt gezellig. Maar wat nu? Je partner geniet met volle teugen en jij mist ineens alle dingen waar je de afgelopen jaren zo’n hekel aan had: de rommel, de onrust en misschien zelfs de was. Als je geen partner hebt, kun je je ineens heel alleen voelen. En voor veel stellen is het best even oefenen om weer samen te zijn. Je reageert allebei anders op de veranderde situatie en herkent elkaar misschien niet terug. Probeer elkaar op te zoeken in plaats van af te stoten, te verrassen in plaats van te vermoeien. Dat is de kracht van tegenpolen!

Hulp nodig of vragen?